Erytrol nie jest syntetyzowany poprzez ludzki system, co znaczy, iż jest z niego usuwany wraz z moczem w niezmienionej postaci. Więc również, jego jedzenie nie wywołuje żadnych skutków niepożądanych w zakresie układu pokarmowego. Należałoby też wiedzieć, że erytrol, ze względu na podobny smak i słodycz do standardowego cukru, może stanowić ważny element w profilaktyce próchnicy dziecięcej, jak również osób dorosłych. Także, erytrol przedstawia działanie antyoksydacyjne. Znaczy to, że jest on odpowiedzialny za ochronę systemu przed niekorzystnym oddziaływaniem wolnych rodników
Erytrytol występuje w sposób naturalny. Można go odnaleźć w pewnych owocach (melonach, gruszkach, winogronach), jak też w pyłku kwiatów, grzybach, owocach morza. Na ogromną skalę produkuje się go natomiast w mechanizmie zgnilizny glukozy czy hydrolizatów skrobiowych przy wykorzystaniu różnorodnych rodzajów drożdży